Functioneringsgesprek in het onderwijs
Hoe vind je dat het gaat?
Zo luidt bij heel veel personeelsgesprekken in het onderwijs, ook wel bekend onder de naam functioneringsgesprek, de eerste zin van de directeur (m/v). En jij bent niet de enige die moeite heeft met die vraag en dus niet weet wat je daar nu weer op moet antwoorden.
Het andere functioneringsgesprek
Voor mij was het een verademing toen, bij een nieuwe directeur, die zin niet kwam. In plaats van die zin kwam de directeur met een observatie van enkele weken eerder in mijn groep. Hij was getuige toen ik de kinderen confronteerde met een handige en heel eenvoudige leerstrategie om dingen beter te kunnen onthouden met behulp van de ledematen van hun eigen lichaam. Op zich een bekende leerstrategie die bij allerlei vakken rond weetjes kan worden ingezet. Jammer genoeg maken er heel weinig leerkrachten gebruik van.
Mijn directeur gebruikte deze observatie om mij de gelegenheid te geven om mijn enthousiasme over deze leerstrategie met hem te delen. Ik kon ook dieper erop ingaan en de voordelen uit de doeken doen. Belangrijk vond ik ook om hem te laten zien dat deze aanpak al tot snelle resultaten had geleid. Daar praatten we nog wat verder over en het ijs was gebroken.
En verder?
Doordat het ijs gebroken was konden we tijdens de verdere verloop van dit functioneringsgesprek op een meer dan ontspannen manier onderwerpen bespreken die gevoeliger lagen.
De door mijn directeur gekozen opzet van ons gesprek zorgde ervoor, dat we de onderwerpen eerder oplossingsgericht benaderden dan dat we elkaar vliegen zaten af te vangen. Ik hield een positief gevoel over aan dit functioneringsgesprek!