In Thailand duurt een jaar even lang als bij ons. Toch vieren de Thai maar liefst vier keer nieuwjaar.
De eerste keer is ‘gewoon’ op 1 januari. Er gebeurt niet veel, de mensen hebben alleen een vrije dag.
Omdat in Thailand veel Chinezen wonen wordt eind januari ook het Chinese nieuwjaar gevierd. Men steekt kleurrijk vuurwerk af en er vinden talloze optochten plaats.
In april volgt dan het Thaise nieuwjaar met het Songkran Festival. Men wenst de ander een gelukkig nieuwjaar door water over hem heen te gooien. Je ziet dan ook bijna iedereen met een emmer lopen om die telkens weer te vullen in de grote vaten die langs de straat zijn opgesteld. Je gooit dat water alleen over iemand die je aardig vindt. Songkran, in deze droge hete tijd, betekent dan ook: veel met water gooien want dan komt de regentijd en krijgen we een goed jaar!
Nieuwjaar in Thailand wordt vier keer gevierd. Loi Krathong is het vierde nieuwjaar en dat wordt in november gevierd. Krathong is de naam van een uit bananenbladeren gemaakt bootje.
Men plaatst er een kaarsje, wierook, een bloem en een muntje in. De mensen plaatsen hun bootje bij volle maan in het water van een beekje, een rivier of in de zee. Ze steken eerst nog wel de kaars en het wierookstaafje aan. Bij het wegvaren van het bootje doen de mensen een wens. Ook worden al je zonden van het voorbije jaar vergeven en vergeten. Vervolgens begin je het nieuwe jaar zonder zorgen.
Ik wens alle lezers van Klaswerk een goed en gezond 2021!