Oliebollen: Het basisrecept
Als je zelf oliebollen bakt, kun je er een heleboel lekkers in stoppen. Ga eerst uit van het basisrecept. Voor 24 oliebollen heb je nodig:
300 g bloem
zout
2 eieren
15 g gist
2 dl melk
75 g krenten
75 g rozijnen
frituurvet of olie
poedersuiker
De bloem met iets zout in een kom zeven. In het midden een kuiltje maken en hierin de eieren breken. De gist aanmengen met de lauwwarme melk en dit erbij schenken. Vanuit het midden met een houten lepel roeren en steeds wat bloem van de zijkant meenemen tot een glad beslag is ontstaan. Tot slot de krenten en rozijnen erdoor roeren.
De kom met beslag in een bak met warm water, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur laten rijzen op een warme plaats bij de verwarming of haard, naast een warme oven.
Het frituurvet of de olie warm, maar niet heet, laten worden. Twee eetlepels in het hete vet of de olie dopen en hiermee bollen van het beslag vormen. Deze in 4 à 5 minuten bruin en gaar bakken in het vet of de olie Ze op keukenpapier laten uitlekken. Warm of koud presenteren, bestrooid met poedersuiker.
Oliebollen met een lichte twist
In plaats van krenten of rozijnen kun je ook een ander vulsel nemen. Reken per 300 g bloem altijd 150 g vulsel.
Heerlijk in oliebollen:
1) kleingesneden Franse vruchtjes
2) gesnipperde sukade
3) gehakte hazelnoten
4) stukjes ananas (goed uitgelekt)
5) stukjes mandarijn uit blik
6) gesnipperde appelen
7) fijngesneden gemberbolletjes
8) gehakte amandelen
9) kleingesneden oranje- snippers
10) stukjes banaan (bedruppeld met citroensap)
Smakelijk!!