“Als je hoge torens wilt bouwen, moet je lang aan de fundering werken.”
Citaat van Josef Bruckner (1824 -1896), Oostenrijks componist.
Met deze vijf stappen kun jij de fundering voor jezelf, je eigen fundament, leggen om bepaalde persoonlijke doelen te bereiken.
1. Periode
Stel tijdsperiodes in: doelstellingen op middellange termijn (bv. 1 jaar) en lange termijn (bv. 5 jaar).
2. Jouw onderwerpen
Bepaal nu de onderwerpen voor je doelen.
Hier zijn een paar voorbeelden:
-Carrière (promotie, nieuwe baan)
-Gezondheid (voeding, sport, meditatie)
-Relaties (partnerschap, vrienden)
-Bezittingen (geld, huis, financiële zekerheid)
-Onderwijs (professioneel, persoonlijk)
-Reizen
-etc.
3. Formuleren helpt
Begin met langetermijndoelen: formuleer alsof je je doel al bereikt hebt. Op deze manier help je je grote bondgenoot (het onbewuste) om de toekomstige omstandigheden beter te visualiseren. Dit wekt motivatie op en helpt om manieren te vinden om je doelen te bereiken.
Voorbeeld: “Ik loop regelmatig hard en mijn gezondheid is uitstekend. Ik weeg…”
Nadat je de langetermijndoelstellingen hebt geformuleerd, moet je daarvan de tussendoelen afleiden.
Bedenk ook wat jou zou kunnen hinderen op de weg naar je doel. Gebeurtenissen, mensen, je eigen zwakheden of overtuigingen zijn mogelijke afremmers op je reis naar je doel. Schrijf op wat deze afremmers zijn en wat je doet als ze opduiken. Dit zijn als-dan-formuleringen.
Voorbeeld: “Als ik behoefte heb aan de inhoud van het chipszakje, neem ik het zakje in mijn hand en leg het weer weg. Dan vier ik dit succes met een glas water.”
4. Neem tijd voor doelen
Vooral in het begin is het effectief om tijd en aandacht te besteden aan je doelen. Wijs één dag per week aan om er tijd voor te maken. Doelen zullen veranderen of prioriteiten zullen verschuiven. Zoek naar nog betere formuleringen en acties voor de weg naar je doel.
Streep ontkenningen door van je lijst van doelen (voorbeeld: “Ik ben niet meer zenuwachtig …”). Formuleer het zo dat je een duidelijk beeld krijgt van de gewenste toestand in de toekomst: “Ik ben ontspannen en in evenwicht …”.
5. Wees consequent.
Gebruik herkansingen na acties die niet goed (genoeg) gaan om zo toch aan de door jezelf opgelegde doelen te blijven werken en met je toekomst bezig te zijn. Dan ben je namelijk consequent, en je bent eerlijk naar jezelf toe. Geef het dus niet op.
Je zult er versteld van staan hoe je acties steeds meer richting krijgen.
Al na korte tijd zul je merken wat je allemaal al bereikt hebt.
Dit zal dan de motivatie aanwakkeren om door te gaan.
Zo zorg je voor een fundering voor jezelf!