Veranderingen
Onlangs las ik een artikel over een in 1989 verschenen boek onder de titel ‘Vijf eeuwen gezinsleven’. De rode draad in dat boek was de opvatting, dat veranderingen in het persoonlijk en gezinsleven zich veel geleidelijker voltrokken dan vaak werd beweerd. In 1989 was de periode na 1960, met waarneembaar heel veel veranderingen, te vers om er vanuit historisch oogpunt al veel conclusies aan te kunnen verbinden, ook al waren deze ook al in 1989 intrigerend.
We leven nu meer dan 30 jaar later en dan mag je toch wel vaststellen dat de jaren 60 van de vorige eeuw grote veranderingen in beweging hebben gezet. Traditionele instanties die uitmaakten wat wel en niet hoorde, ik denk aan de kerk, de notabelen, de familie en de verzuilde organisaties, zijn vrijwel uit het zicht verdwenen. Sociologen hebben er planken vol over geschreven.
Een Duitse arts
Het artikel laat ook een prent zien die in het boek staat. De Duitse arts Heinrich Hoffmann had een rotsvast vertrouwen in de opvoedende waarde van afschrikwekkende voorbeelden. Hij voegde de daad bij het woord door in zijn boek ‘Piet de smeerpoets’ (1845) talloze afschrikwekkende prenten af te laten drukken, zoals onderstaande prent.
Die prent laat zien wat duimzuigers te wachten staat.
Duimzuigen of duimen is het zuigen of sabbelen aan de duim. Het kan leiden tot veranderingen in de stand van de tanden waarbij de voortanden naar voren kunnen kantelen. Tot ver in de twintigste eeuw werden kinderen door opvoeders, onderwijzers en dokters met de vreselijkste scenario’s geconfronteerd om ze van het duimzuigen af te helpen. Je kunt zeggen, dat de arts Hoffmann enorme invloed heeft gehad.
Pas in de tweede helft van de vorige eeuw kwam daar verandering in. De aanpak is sindsdien veel kindvriendelijker zoals te lezen valt op de website van Logopedie Wegwijs.